Schuldhulpverlening is een manier om uit de schulden te komen. Wanneer u hoge schulden heeft, kunt u bij uw gemeente aankloppen voor hulp bij schulden. Elke gemeente in Nederland is verplicht zijn inwoners te helpen met schulden die ze zelf niet kunnen oplossen. Er wordt actief met u meegedacht hoe u uw schulden kunt oplossen. Wanneer u zich wilt aanmelden voor schuldhulpverlening bij uw gemeente dient u te voldoen aan de voorwaarden.
Schuldhulpverlening kent drie regelingen: schuldbemiddeling, minnelijke schuldsanering en wettelijke schuldsanering (Wsnp). Kort uitgelegd wordt bij schuldbemiddeling betaalafspraken gemaakt met uw schuldeisers, minnelijke schuldsanering is een lening (saneringskrediet) afsluiten bij uw gemeente en wettelijke schuldsanering is het laatste redmiddel waarbij de rechter wordt ingeschakeld.
Wat zijn de voordelen van schuldbemiddeling?
Wat zijn de voordelen van minnelijke schuldsanering?
Wat zijn de voordelen van wettelijke schuldsanering?
We gaan nu dieper in hoe schuldhulpverlening van de gemeente precies werkt. Als eerst bespreken we aan welke voorwaarden moet worden voldaan om in aanmerking te komen: u heeft problematische schulden, u moet beschikken over een inkomen (dit mag ook een uitkering zijn) en u mag geen nieuwe schulden maken.
Wanneer u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u een schuldhulpverlener toegewezen van uw gemeente. U begint met het minnelijk schuldentraject waarbij er wordt geprobeerd om afspraken te maken met de schuldeisers. Dit is schuldbemiddeling. Bij deze regeling betaalt u binnen 3 jaar zoveel mogelijk schulden af. Het schuldbedrag dat overblijft, hoeft vaak niet meer betaald te worden. Dit heet beginnen met een schone lei. U kunt ook een lening krijgen van uw gemeente, dit is het saneringskrediet. De gemeente betaalt de schuldeisers af, u heeft alleen nog een schuld openstaan bij uw gemeente, deze moet u binnen 3 jaar met rente terugbetalen.
Als het niet lukt om afspraken te maken met de schuldeisers, volgt de wettelijke schuldsanering (onderdeel van de Wet schuldsanering natuurlijke personen). Dit gaat via de rechter, u vraagt toelating tot het wettelijk traject. De wettelijke schuldsanering is een moeizaam traject en u krijgt een bewindvoerder toegewezen. Na drie tot 5 jaar heeft u kans op een schone lei.
Voor hulp bij uw schulden kunt u terecht bij Stichting Doe Mee(r). Wij bieden financiële hulp aan in de vorm van beschermingsbewind, curatorschap, levensexecuteur en mentorschap. Onze medewerkers helpen mensen uit Twente met hun financiële problemen. Zo hebben we al mensen geholpen met bewindvoering in de plaatsen Nijverdal, Denekamp, Almelo en Wierden. Neem gerust contact op voor meer informatie.