Mentorhulp bij zorgzaken als het u zelf niet lukt
Lukt het u niet om voor uzelf op te komen? Te beslissen welke zorg u nodig hebt en hoe u wilt leven? Misschien is dat omdat uw geest of uw lichaam niet meewerkt. Of omdat u dementeert, een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening hebt. Vraag dan iemand om uw zaken namens u te regelen. U vraagt dan om mentorschap. Stichting Doe Mee(r) in Hengelo is graag uw mentor en helpt u met al die zaken.
Wat is mentorschap?
Vraagt u ons als mentor, dan nemen we samen met u beslissingen over de zorg en verpleging die u nodig hebt. Of over een behandeling, begeleiding en eventueel tijdelijk wonen in bijvoorbeeld een zorginstelling. Het is handig voor uzelf en voor een zorgverlener dat iemand voor u opkomt. Zo weet u zeker dat er altijd iemand namens u reageert volgens de wensen die u hebt.
Wie mag hulp vragen?
U mag de hulp vragen voor uzelf, uw partner of uw familielid. Bij familie mag u dit doen voor uw eigen familie en voor familie van uw partner. Dit mag tot aan kinderen van ooms en tantes toe, dus volle neven en nichten. Ook als u voogd bent over iemand, mag u voor hem onze hulp inschakelen. U mag onze hulp altijd vragen zonder dat u hiervoor een advocaat nodig hebt.
Wat doen wij als mentor voor u?
Volgens de wet mogen we namens u praten, handtekeningen zetten en (zorg)zaken voor u regelen. Zoals:
- zorgadvies geven en namens u beslissen
Welke zorg, verpleging, behandeling en begeleiding krijgt u? Wij denken mee. Daarbij vragen we zo veel mogelijk wat u zelf wilt. - doen wat goed voor u is
We houden rekening met wat u wilt en nodig hebt. En met welke keuzes u zelf altijd maakte voor uw manier van leven (normen en waarden). Zo helpen wij u de regie te houden over uw leven. - als vertrouwenspersoon luisteren & regelen
U mag ons al uw persoonlijke zaken vertellen. Deze regelen we voor u. - aanspreekpunt zijn voor zorginstellingen
Als u dat zelf niet meer kunt, zetten we bijvoorbeeld namens u een handtekening onder een zorgplan. Ook overleggen we met artsen, verpleegkundigen en zorgverzekeraars. - praatpaal zijn voor uw familie, vrienden en kennissen
Mensen in uw buurt zitten soms met vragen over u. Of willen gewoon even een praatje over u maken. Wij luisteren graag.
Verder laten we de rechtbank elk jaar zien wat we voor u deden. Dit zetten we op papier en heet verantwoording afleggen aan de rechtbank.
Hoe lang krijgt u onze mentorhulp?
De rechter beslist hoe lang u onze hulp – mentorschap – krijgt. Elke vijf jaar krijgt de rechter daarom van ons een verslag over hoe het met u gaat. Dit helpt de rechter met nemen van een (nieuwe) beslissing. U mag ook aan de rechter vragen of hij onze hulp wil stoppen. Weten hoe dat werkt? Klik hieronder op:
Wat kost onze hulp?
De minister besliste wat u aan een bewindvoerder zoals ons moet betalen. Namelijk een vaste prijs voor het aanmeldgesprek en een vaste prijs per maand. Hiervoor vragen we samen met u aan de gemeente om mee te betalen (bijzondere bijstand).
Wij willen graag voor u uitzoeken wat uw kosten zijn en of deze vergoed worden.
Meer weten over onze hulp bij zorgzaken?
Kennismaken is gratis. Maak daarom een afspraak met ons. Stel dan alle vragen die u hebt. Of laat u uitleggen wat u van ons mag verwachten.