Vrijwillige bewindvoering noemen wij van Stichting Doe Mee(r) budgetbeheer of inkomensbeheer. Budgetbeheer is een goede oplossing als u weet en begrijpt dat de rekeningen moeten worden betaald, maar dat u dat bijvoorbeeld vergeet. Of u betaalt te veel aan andere rekeningen, waardoor te weinig geld overblijft om uw vaste lasten (huur of hypotheek, zorgverzekering, gas, water, licht en de boodschappen) nog te kunnen betalen. Maar ook gezondheidsredenen kunnen een rol spelen bij het verliezen van het financiële overzicht.
Vrijwillige bewindvoering / budgetbeheer
Budgetbeheer is ook een goede oplossing als u uw financiën niet meer op orde kunt krijgen en/of er sprake is van schulden. Soms stelt een schuldeiser daarom budgetbeheer als voorwaarde. Met budgetbeheer kunt u er weer voor zorgen dat uw vaste lasten op tijd worden betaald. Stichting Doe Mee(r) biedt vrijwillige bewindvoering aan. Wij proberen uw betalingsachterstanden en schulden af te lossen en ervoor te zorgen dat er geen nieuwe schulden bijkomen.
Hoe werkt vrijwillige bewindvoering?
Vrijwillige bewindvoering houdt in dat u vrijwillig onder bewind komt te staan. Het is op vrijwillige basis, dus u beslist zelf of u het wilt aanvragen. Vrijwillige bewindvoering heeft veel gelijkenissen met reguliere bewindvoering, het grote verschil is dat u wat meer vrijheid heeft wat er met uw geld gebeurd. Verder werkt het vrijwillige bewind hetzelfde als beschermingsbewind. U krijgt een budgetcoach toegewezen, die helpt u met alle financiële zaken.
Budgetbeheer bij Stichting Doe Mee(r)
Wilt u dat Stichting Doe Mee(r) u gaat helpen met het beheer van uw financiën? Vraag dan een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan voor budgetbeheer. Doel van dit gesprek is inzicht te krijgen in uw financiële situatie en deze in kaart te brengen. Uit deze inventarisatie blijkt direct hoe uw financiële situatie eruitziet, of deze in balans is en/of er aanpassingen moeten plaatsvinden in het bestedingspatroon.
Wij stellen voor u een budgetplan op. Dit is een overzicht van uw maandelijkse inkomsten, uitgaven en (eventuele) schulden. In dit budgetplan staat precies wat wij iedere maand van uw inkomen gaan betalen en aan wie, hoe groot het vrij te besteden bedrag is en hoeveel geld wij voor u reserveren om te sparen. Verder doen wij het volgende voor u:
- Zover het kan uw vaste lasten betalen met het geld van uw bankrekening.
- Elke week leefgeld aan u overmaken.
- U leren hoe u uw geldzaken zelf weer op orde kunt houden.
- Advies geven hoe u meer geld kunt binnenkrijgen en hoe u minder kunt uitgeven.
Wij zijn actief als budgetcoach in heel Overijssel: in Enschede, Almelo, Hengelo en Oldenzaal kunt u ons inschakelen.
Vrijwillige bewindvoering stoppen
Hoe kunt u vrijwillige bewindvoering stoppen? U dient dan een verzoek in bij de kantonrechter, waarmee u de rechter verzoekt om het vrijwillig onder bewind staan te stoppen. Iedereen die een aanvraag voor vrijwillige bewind mag indienen, kan de kantonrechter vragen om het bewind te stoppen. Er volgt een zitting waarbij de kantonrechter het verzoek bespreekt met alle betrokkenen, waaronder de bewindvoerder. Hierna doet de kantonrechter uitspraak: hij gaat akkoord of wijst het verzoek af. Wanneer de kantonrechter akkoord gaat, stopt het vrijwillige bewind. Bij afwijzing loopt het bewind door.
Neem contact op met Stichting Doe Mee(r)
Wilt u meer informatie ontvangen over vrijwillige bewindvoering, budgetbeheer en inkomensbeheer? Neem dan gerust contact op met Stichting Doe Mee(r).