Bent u onder beschermingsbewind gesteld en niet geheel tevreden over uw bewindvoerder? Overweeg dan eerst een klachtenprocedure bij uw bewindvoerder of de kantonrechter. Wanneer dit niet helpt, kunt u bij de kantonrechter een nieuwe bewindvoerder aanvragen. U heeft altijd het recht om te veranderen van bewindvoerder. Door een professionele bewindvoerder van Stichting Doe Mee(r) in de arm te nemen bent u zeker van een integer verlopend bewindvoeringstraject.
De taak van een bewindvoerder
Wanneer u beschermingsbewind aanvraagt, of dit door iemand anders voor u wordt gedaan, is een professionele bewindvoerder niet verplicht. U mag bijvoorbeeld ook een familielid als uw bewindvoerder bij de kantonrechter aandragen. Wanneer die zich bereid verklaart om die rol op zich te nemen, zal de kantonrechter dat verzoek inwilligen. Voorwaarde is wel dat die persoon in staat is om de wettelijke taken van de bewindvoerder naar behoren uit te voeren. Die taken zijn wettelijk vastgelegd en de kantonrechter ziet erop toe dat die ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.
De rechtbank controleert uw bewindvoerder jaarlijks. Dit noemen we ‘rekening en verantwoording’. De rechter kijkt dan naar uw inkomsten, uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden.
Waarom het verstandiger is om een professionele bewindvoerder in te schakelen
Beschermingsbewind kan heel ingrijpend zijn en vraagt om een duurzame vertrouwensrelatie tussen u en uw bewindvoerder. Het is fijn dat een familielid die u vertrouwt uw bewindvoerder wil zijn, maar hoe weet u zeker dat die zijn taak naar behoren zal uitvoeren? Juist op financieel gebied is het vaak raadzaam om privé en zaken gescheiden te houden. Een bewindvoerder van de Stichting Doe Mee(r) is een professional die speciaal voor die taak is opgeleid en veel ervaring heeft met alle aspecten van het bewindvoeringstraject. Hij zal dat traject deskundig voor u uitvoeren en u integer behandelen.
Hoe te handelen bij klachten over uw bewindvoerder?
In een bewindvoeringstraject kan altijd iets gebeuren waar u ontevreden over bent. Uw bewindvoerder geeft u bijvoorbeeld minder leefgeld dan u zelf nodig denkt te hebben. Lukt het niet om een meningsverschil met uw bewindvoerder samen uit te praten en op te lossen? U heeft dan twee opties:
- Een schriftelijke klacht indienen.
- Een nieuwe bewindvoerder aanvragen.
Een schriftelijke klacht kunt u zowel indienen bij de bewindvoerder zelf als direct bij de kantonrechter. Veranderen van bewindvoerder kan alleen via de kantonrechter.
Klachtenprocedure
Een professionele bewindvoerder van Stichting Doe Mee(r) voorziet u in een formele klachtenprocedure, zodat u vooraf weet op welke manier uw klacht in behandeling wordt genomen en binnen welke termijn u een reactie krijgt.
Een vergelijkbare procedure geldt voor uw schriftelijke klacht aan de kantonrechter. Overweeg om uw klacht eerst in te dienen bij de bewindvoerder, alvorens u naar de kantonrechter stapt. Een oplossing zonder tussenkomst van de rechter heeft altijd de voorkeur boven een juridisch traject. Houd er bij een gerechtelijke klachtenprocedure wel rekening mee dat de kantonrechter u en uw bewindvoerder uitnodigt voor een zitting.
Hoe kan ik een nieuwe bewindvoerder aanvragen?
Heeft uw klacht bij de bewindvoerder en/of de kantrechter niet het door u gewenste effect? Of gebeurt er later weer iets, waardoor u het vertrouwen in uw bewindvoerder (opnieuw) verliest? Dan kunt u de kantonrechter schriftelijk om een nieuwe bewindvoerder vragen. In uw verzoekschrift aan de kantonrechter moeten de volgende gegevens staan:
- Naam, adres en woon- of vestigingsplaat van uw huidige bewindvoerder;
- Naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de persoon onder bewind;
- Naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de eventuele belanghebbende(n);
- Wat u precies vraagt en waarom (verzoek en gronden).
Heeft u uw beschermingsbewind destijds niet zelf aangevraagd, maar heeft iemand anders dat toen voor u gedaan? Dan ligt het voor de hand dat deze ‘verzoeker’ ook uw aanvraag voor een nieuwe bewindvoerder bij de kantonrechter indient.
Bewijsschriften
Onderbouw uw verzoek met zogenoemde bewijsschriften. Dit kunnen brieven, overeenkomsten of afschriften zijn die uw verzoek ondersteunen. Maak hier kopieën van en stuur die mee met uw verzoekschrift aan de rechtbank. Stuur uw verzoek in drievoud naar de rechtbank op.
Zitting
De rechter kan uw aanvraag schriftelijk afhandelen, maar u ook oproepen voor een zitting. Het is aan te raden om een vertrouwenspersoon naar de zitting mee te nemen. Enkele weken na de zitting doet de rechter uitspraak en weet u of u een nieuwe bewindvoerder mag uitzoeken. Die moet vervolgens door de kantonrechter worden benoemd.
Meld u vrijblijvend aan bij Stichting Doe Mee(r)
Bent u op zoek naar een nieuwe bewindvoerder? Wij van Stichting Doe Mee(r) bieden graag onze hulp aan. We helpen u met de aanvraag bij de kantonrechter. U kunt zich vrijblijvend aanmelden via de website. Vraag meer informatie aan via 085 – 48 309 84.