Bij dementie raakt iemand stap voor stap de controle over zijn leven kwijt. Er komt een moment waarop de dementerende zijn financiën niet langer zelfstandig kan beheren. Met beschermingsbewind kan hij zijn financiële zorgen uit handen geven aan een bewindvoerder. Mogelijk is de dementerende nog voldoende handelingsbekwaam om het beschermingsbewind zelf bij de kantonrechter aan te vragen. Is hij dat niet, dan kan zijn partner of een ander naast familielid dit namens hem aanvragen. De Stichting Doe Mee(r), die met professionele bewindvoerders werkt, zorgt ervoor dat de financiën van dementerenden veilig worden beheerd.
Waarom beschermingsbewind?
Beschermingsbewind beschermt mensen met een beperking tegen zichzelf en tegen misbruik door anderen. Die bescherming betreft het beheer van de financiën.
Van iemand met dementie mag niet dezelfde financiële kennis en accuratesse worden verwacht als van een gezonde en handelingsbekwame volwassene.
Om te voorkomen dat dementerenden onnodig schulden maken of door derden worden opgelicht, voorziet beschermingsbewind in een bewindvoerder die hun financiën beheert.
Wat doet de bewindvoerder?
De bewindvoerder beheert de zogenoemde beheerrekening waarop alle periodieke inkomsten en uitgaven van de rechthebbende worden geboekt en zorgt ervoor dat die met elkaar in evenwicht zijn. Ook stort de bewindvoerder maandelijks een vast bedrag op de leefgeldrekening van zijn cliënt. Van dit bedrag moet de rechthebbende in zijn dagelijkse levensonderhoud voorzien. Alle vaste lasten (zoals huur, energiekosten en gemeentelijke heffingen) gaan van de beheerrekening af. Op deze rekening komen ook de inkomsten van de rechthebbende (zoals een salaris of uitkering) terecht.
Hoe wordt beschermingsbewind toegekend?
De toekenning van beschermingsbewind en de bijbehorende bewindvoering werkt bij iemand met dementie hetzelfde als bij mensen die om andere redenen (zoals hoge schulden) beschermingsbewind aanvragen. Het verschil is alleen dat mensen met dementie soms niet meer in staat zijn om de aanvraag zelf in te dienen. In een vergevorderd stadium van dementie zal de dementerende het nut van deze maatregel niet beseffen. Daarom wordt het beschermingsbewind bij deze doelgroep normaliter aangevraagd door een relatie van de rechthebbende. Denk hierbij aan een zoon, dochter, broer of zus.
Beschermingsbewind is een wettelijke maatregel die alleen door de kantonrechter kan worden toegekend. De rechtbank controleert het verzoek tot beschermingsbewind en de formulieren die daarbij zijn ingevuld. Wanneer de aanvraag compleet is, nodigt de rechtbank de aanvrager/verzoeker uit voor een zitting. Op de zitting legt de rechter uit wat beschermingsbewind precies inhoudt en kan hij de verzoeker vragen stellen. Nog op de zitting zelf neemt de rechter het besluit of het beschermingsbewind wel of niet wordt toegekend.
Wie zorgt er voor de bewindvoerder?
Op het moment dat het verzoek tot beschermingsbewind bij de kantonrechter wordt ingediend, moet duidelijk zijn wie de bewindvoerder wordt. Dat kan een familielid van de rechthebbende zijn, maar ook een speciaal daarvoor opgeleide professional. De Stichting Doe Mee(r) zorgt indien gewenst voor een bewindvoerder en denkt vanaf het begin met de aanvrager mee over het hele traject.
« Keer terug naar veelgestelde vragen.