Hoe kunt u bewindvoering aanvragen voor iemand met dementie? Bij dementie raakt iemand stap voor stap de controle over zijn leven kwijt. Er komt een moment waarop de dementerende zijn of haar financiën niet langer zelfstandig kan beheren. Met beschermingsbewind kan hij of zij de financiële zorgen uit handen geven aan een bewindvoerder. Mogelijk is mijnheer of mevrouw nog voldoende handelingsbekwaam om het beschermingsbewind zelf bij de kantonrechter aan te vragen. Is de persoon dat niet, dan kan zijn of haar partner of een ander naast familielid bewindvoering namens de dementerende aanvragen.
Stichting Doe Mee(r) kan u helpen met de aanvraag bij de kantonrechter. We werken met professionele bewindvoerders die de financiën veilig zullen beheren.
Waarom beschermingsbewind aanvragen bij dementie?
Beschermingsbewind beschermt mensen met een beperking tegen zichzelf en tegen misbruik door anderen. Die bescherming betreft het beheer van de financiën. Van iemand met dementie mag niet dezelfde financiële kennis en accuratesse worden verwacht als van een volwassene. De dementerende kan niet of onvoldoende in staat zijn om zijn of haar financiële zaken goed te regelen. Om te voorkomen dat dementerenden onnodig schulden maken of door derden worden opgelicht, voorziet bewindvoering in een bewindvoerder die hun financiën beheert. Immers de vaste lasten horen op tijd betaald te worden.
Wat kunnen redenen zijn voor bewindvoering bij dementie?
- Opname in een verpleeghuis;
- Geen gelijkende handtekening meer kunnen zetten;
- Verkoop van de woning van de persoon met dementie;
- Een erfenis die ter beschikking van de dementerende is gekomen.
Wie kan de bewindvoerder zijn?
Vaak zal de partner van de persoon met dementie de rol van bewindvoerder op zich nemen. Bij alleenstaande ouders zijn het vaak de kinderen die als bewindvoerder optreden. Bedenk goed dat de rol van bewindvoerder een grote verantwoordelijk is. Het kan misgaan als niet alle regels in acht worden genomen. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor een professional die ervaring heeft met alle aspecten van het bewindvoeringstraject.
Wat doet de bewindvoerder?
De bewindvoerder beheert de zogenoemde beheerrekening waarop alle periodieke inkomsten van de onderbewindgestelde (zoals een salaris of uitkering) worden geboekt. Alle vaste lasten (zoals huur, energiekosten en gemeentelijke heffingen) worden van de beheerrekening afgeboekt. De bewindvoerder heeft als taak dat de inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht zijn. Ook stort de bewindvoerder wekelijks een vast bedrag op de leefgeldrekening van zijn cliënt. Van dit bedrag moet de dementerende in zijn of haar dagelijkse levensonderhoud voorzien. De bewindvoerder legt jaarlijks verantwoording af aan de kantonrechter.
Hoe bewindvoering aanvragen bij dementie?
Beschermingsbewind aanvragen werkt bij iedereen hetzelfde, of beschermingsbewind nu is ingesteld vanwege dementie of om een andere reden, bijvoorbeeld schulden. Het verschil is alleen dat mensen met dementie soms niet meer in staat zijn om de aanvraag zelf in te dienen. In een vergevorderd stadium van dementie zal de dementerende het nut van deze maatregel niet beseffen. Daarom wordt het beschermingsbewind bij deze doelgroep normaliter aangevraagd door een familielid (tot in de 4e graad) van de betrokkene. Denk hierbij aan een zoon, dochter, broer of zus.
Hoe wordt beschermingsbewind toegekend?
Beschermingsbewind is een wettelijke maatregel die alleen door de kantonrechter kan worden toegekend. De rechtbank controleert het verzoek tot beschermingsbewind en de formulieren die daarbij zijn ingevuld. Normaliter zal dan een zitting plaatsvinden waar de rechter uitleg wat beschermingsbewind precies inhoudt en vragen mag stellen aan de betrokkene en/of verzoeker. Bij bewindvoering voor iemand met dementie hoeft er geen zitting plaats te vinden. De rechter kan wel besluiten om naar de woonplek van de dementerende te komen. Officieel kan er tot 3 weken na de zitting een besluit worden genomen over de aanvraag.
Wie wordt de bewindvoerder?
Op het moment dat het verzoek tot beschermingsbewind bij de kantonrechter wordt ingediend, moet duidelijk zijn wie de bewindvoerder wordt. Dat kan een familielid van de betrokkene zijn, maar ook een speciaal daarvoor opgeleide professional. Stichting Doe Mee(r) zorgt indien gewenst voor een bewindvoerder en denkt vanaf het begin met de aanvrager mee over het hele traject. Neem gerust contact op voor meer informatie.
Stichting Doe Mee(r) is een onafhankelijke organisatie die financiële hulp geeft aan mensen uit Overijssel. In Almelo, Oldenzaal, Enschede en Hengelo bieden we o.a. bewindvoering aan.