Beschermingsbewind is een wettelijke maatregel en moet daarom bij de kantonrechter worden aangevraagd. Om beschermingsbewind aan te kunnen vragen, moet u eerst een bewindvoerder vinden. Dat kan een familielid maar ook een medewerker van bijvoorbeeld Stichting Doe Mee(r) zijn.
Wie kan een bewindvoerder aanvragen?
Beschermingsbewind kan worden aangevraagd door:
- u zelf als rechthebbende
- uw voogd
- uw partner
- uw familielid of bloedverwant tot aan de vierde graad
- de instelling waar u verblijft
- de Officier van Justitie
- uw curator of mentor.
Dat iemand anders dan de betrokkene zelf beschermingsbewind aanvraagt, ligt voor de hand wanneer de persoon in kwestie de ernst van zijn of haar situatie niet inziet.
De persoon die het beschermingsbewind aanvraagt noemen we de verzoeker. Dit is ook degene die als onderdeel van die aanvraag een bewindvoerder aandraagt.
Hoe werkt de aanvraag van een bewindvoerder?
Nederland is ingedeeld in rechtsgebieden, de zogenoemde kantons. Elk kanton heeft een eigen kantonrechter. U kunt alleen beschermingsbewind aanvragen bij de kantonrechter van het rechtsgebied waar u woont.
Samen met de door u beoogde bewindvoerder vult u een aantal formulieren in, die u naar de kantonrechter stuurt. Eén zo’n formulier betreft de verklaring van de door u voorgestelde bewindvoerder dat hij inderdaad uw bewindvoerder wil zijn.
Hoe wordt de aanvraag van een bewindvoerder behandeld?
De rechtbank controleert uw aanvraag voor beschermingsbewind en de formulieren die u daarbij heeft ingevuld. Wanneer uw aanvraag compleet is, wordt u door de rechtbank uitgenodigd voor een zitting. Deze zitting is niet openbaar. Bij de zitting is behalve een rechter en griffier ook de door u voorgestelde bewindvoerder aanwezig, en u zelf als rechthebbende. Heeft een verzoeker de aanvraag voor u gedaan? Dan wordt die ook op de zitting verwacht. De zitting mag ook worden bijgewoond door belangstellenden zoals familieleden of vrienden.
Op de zitting legt de rechter uit wat beschermingsbewind precies inhoudt en kan hij vragen aan de rechthebbende of verzoeker stellen. Nog op de zitting zelf neemt de rechter het besluit of u deze maatregel wel of niet wordt toegekend.
Dit besluit wordt door de rechtbank na de zitting ook schriftelijk met alle betrokken partijen gecommuniceerd.
Bewindvoering is een ingrijpend traject dat om een zorgvuldige voorbereiding vraagt. Stichting Doe Mee(r) heeft de deskundigheid in huis om u hierbij te helpen en zorgt desgewenst voor een professionele bewindvoerder.