Nieuws

Van harte welkom op de site van Stichting Doe Mee(r) Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren. Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9.00 uur en 13.00 uur.

Wij voldoen aan de door de overheid gestelde kwaliteitseisen. De kwaliteit van ons werk wordt jaarlijks gecontroleerd door het bewindsbureau van de rechtbank. .

Kunt u het antwoord niet vinden op onze website? Belt u ons dan op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur. 085 – 48 309 84

Bewindvoering bij dementie.

Stichting Doe Mee(r) - Bewindvoering / Bewindvoering bij dementie

Bewindvoering bij dementie

In Nederland leven meer dan  250.000 mensen met dementie. Dit aantal neemt de komende jaren toe. Als men te maken krijgt met de aandoeningen van dementie dan is het goed  om op tijd hulp te zoeken en de gevolgen in juridisch opzicht te beperken. Een van de gevolgen kan zijn dat de patiënt niet meer in staat is zijn/haar financiële zaken goed te regelen. Maar lopende zaken moeten wél geregeld worden. Vaste lasten o.a. moeten (op tijd) betaald worden. Het beschermen van de financiële belangen van mensen met dementie is mogelijk door bewindvoering. Deze vorm van bewindvoering noemt met onderbewindstelling of beschermingsbewind.

Bij veel dementerende ouderen neemt de partner het beheer van de financiën over. Bij alleenstaande ouders nemen de kinderen deze verantwoordelijkheid vaak op zich. Dat is echter niet altijd gemakkelijk en verloopt niet altijd volgens het (juridische) boekje.

Redenen voor een onderbewindstelling kunnen zijn:

  • opname in een verpleeghuis;
  • Geen gelijkende handtekening meer kunnen zetten;
  • verkoop van de woning;
  • een erfenis die ter beschikking van de dementerende is gekomen.

Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de kantonrechter. Deze benoemt de bewindvoerder. De bewindvoerder regelt de financiële zaken en houdt de boekhouding bij. Jaarlijks legt de bewindvoerder verantwoording af aan de kantonrechter Om bewindvoering aan te vragen moet bij het kantongerecht een verzoekschrift worden ingediend. Wij dienen dit verzoekschrift namens u in. Ook kunnen wij deze procedure voor u begeleiden zonder dat wij de bewindvoerder worden. Dit kan bijvoorbeeld als er een familielid als bewindvoerder gewenst.

Een van onze medewerkers spreken?

Wij bellen u graag om al uw vragen te beantwoorden. Vul hieronder uw naam en telefoonnummmer in en wij bellen u terug.

captcha

Back to Top