Wat is budgetbeheer/inkomensbeheer
Budgetbeheer heet in de volksmond ook wel inkomensbeheer. Maar… wanneer is dit beheer iets voor u? Eigenlijk is het heel simpel: wilt u uw geldzaken weer op orde krijgen? Dan is budgetbeheer of inkomensbeheer van Stichting Doe Mee(r) uw oplossing.
Wanneer budgetbeheer van St. Doe Mee(r)?
Ons budgetbeheer helpt als u vastloopt in een van de volgende situaties:
- U begrijpt dat u rekeningen moet betalen, maar vergeet dat.
- U betaalt te veel andere rekeningen, waardoor u te weinig geld hebt voor uw vaste kosten (huur, zorgverzekering en zo).
- U worstelt met uw gezondheid, waardoor u het overzicht verliest.
- U hebt een andere reden waardoor u niet echt in de schulden zit, maar wel de grip op uw geldzaken kwijt bent.
Wat levert budgetbeheer u op?
Onze hulp levert u veel op:
- betalingsachterstanden verdwijnen
- nieuwe betalingsproblemen (en bijkomende kosten) blijven uit
- er ontstaat rust in uw geldzaken
- kans op huisuitzetting en afsluiting gas, water en licht verkleint
Wie kan budgetbeheer aanvragen?
U mag onze hulp voor inkomensbeheer aanvragen als u 18 jaar of ouder bent. Vraag de hulp aan voor uzelf of voor een familielid.
Hoe vraagt u budgetbeheer aan?
U vraagt budgetbeheer rechtstreeks aan bij Stichting Doe Mee(r). Dat is ook meteen het verschil met beschermingsbewind. Daarbij beslist de rechter voor u dat u bewind krijgt, als u vastloopt met uw schulden.
Hoe lang duurt budgetbeheer?
Omdat u zelf kiest voor onze hulp bij uw inkomen en budget, kiest u ook zelf hoe lang u onze hulp gebruikt.
Wat doen wij als budgetbeheerder voor u?
- budgetoverzicht opstellen
- uw vaste kosten betalen met geld van uw bankrekening
- elke week geld aan u overmaken om van te leven (weekgeld)
- u leren hoe u uw geldzaken zelf weer goed op orde houdt
- advies geven hoe u meer geld binnenkrijgt en minder uitgeeft
- geregeld overzicht geven van het geld dat u krijgt, dat we voor u betalen en dat we eventueel voor u sparen
Hoe werken wij?
Denkt u erover na, ons inschakelen voor inkomensbeheer voor uzelf (of een familielid)? Vraag dan om een gratis en vrijblijvend gesprek bij u thuis.
Als we uw geldzaken gaan beheren, sluit u hiervoor een contract met ons af. Daarin staat wat we precies voor u doen aan inkomensbeheer. En wat we niet doen. Want u blijft zelf verantwoordelijk voor dit en meer:
- belastingaangifte doen
- belastingtoeslagen aanvragen
- kwijtschelding aanvragen
- betalingsafspraken maken met partijen die u nog moet betalen
Uiteindelijk is het de bedoeling dat u uw eigen geldzaken weer gaat beheren. Als u dat wilt, kunnen wij u op de achtergrond blijven begeleiden.
Waar ligt de grens voor ons werk als budgetbeheerder?
Aan budgetbeheer zitten grenzen. Soms denken mensen dat we ook een schuldenregeling afspreken met bijvoorbeeld een kredietbank of met mensen die nog geld van u krijgen (denk aan zorgverzekeraar, energieleverancier, woningbouwvereniging). Of dat we een bankrekening op uw naam openen. Het is een misverstand dat dit werk hoort bij budgetbeheer. U bent zelf verantwoordelijk voor deze zaken.
Wat kost budgetbeheer?
Voor onze hulp bij uw inkomensbeheer of budgetbeheer, betaalt u het volgende: een vast bedrag voor het aanmeldgesprek en daarna een vaste prijs per maand. Kunt u dat niet betalen? Dan vragen we bij uw gemeente of zij eventueel willen meebetalen (bijzondere bijstand).Wij berekenen graag wat uw kosten zouden zijn. En of e gemeente die kosten voor u vergoed.
Goed om te weten: wij werken volgens de afspraken en tarieven die horen bij professionele budgetbeheerders. Daarom zijn we aangesloten bij de NBBI, de vereniging voor budgetbeheerders. Dit geeft u ook de zekerheid dat wij netjes volgens de regels werken.
Meer weten?
Maak een afspraak voor een gratis kennismaking. Stel tijdens dat gesprek al uw vragen of laat ons uitleggen wat u mag verwachten van ons budgetbeheer.