Hulp bij geldzaken als het u zelf niet lukt
Kunt u geldzaken niet (meer) goed zelf regelen? Bijvoorbeeld omdat u vastloopt met schulden? Of omdat u ziek, oud, verslaafd of verstandelijk beperkt bent? Laat Stichting Doe Mee(r) uit Hengelo uw geldzaken regelen. Dat heet beschermingsbewind. Wij worden dan uw bewindvoerder. Vraag dit aan voor uzelf, uw partner of een familielid.
Wat is het verschil tussen bewindvoering en beschermingsbewind?
Bewindvoering wordt in 2 vormen gedaan in Nederland. Wanneer we het hebben over ‘bewindvoering’ is het belangrijk goed te begrijpen over welke type bewindvoering we het hebben: beschermingsbewind of bewindvoering komt voornamelijk voor in het kader van de WNSP wat staat voor “Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen”.
Het begrip : “Beschermingsbewind” is vaak bedoeld voor mensen die hun financiën niet zelf (meer) kunnen regelen. Er wordt als het ware uit bescherming het financieel management overgenomen.
Het begrip “Bewindvoering” komt aan bod als mensen schulden hebben gemaakt. Om deze mensen te helpen daaruit te komen wordt het financieel management even van ze afgenomen. Dit betreft dus mensen die technisch gezien wel hun eigen financiën op orde zouden moeten kunnen houden, maar door omstandigheden het overzicht verloren zijn.
In beide gevallen staat Stichting Doe Meer voor u klaar. Als u eens wil praten over uw situatie neem dan gerust contact met ons op. Alles blijft in vertrouwen.
Wat is beschermingsbewind?
Als u geldzaken niet kunt regelen, wilt u wel dat uw rekeningen op tijd worden betaald. En dat er geen (nieuwe) schulden bij komen. U komt dan bij ons onder beschermingsbewind. Wij controleren dan het geld dat u krijgt en betalen daarmee zo goed mogelijk uw rekeningen. Ook controleren we voor u of iemand u bijvoorbeeld onterechte rekeningen stuurt. Of op een andere manier misbruik maakt van uw situatie.
Bij wat voor geldzaken kijken wij mee?
Denk bijvoorbeeld aan:
- loon dat u krijgt omdat u werkt
- uitkering die u krijgt
- een huis dat u kocht
- een erfenis die u krijgt
- schulden die u hebt
Wie mag hulp vragen?
U mag de hulp bij geldzaken aanvragen voor uzelf, uw partner of een familielid. Bij familie mag u dit doen voor uw eigen familie en voor familie van uw partner. Dit mag tot aan de kinderen van uw ooms en tantes toe; dus voor uw volle neven en nichten. Ook als u voogd bent over iemand, mag u voor hem onze hulp inschakelen. U mag onze hulp vragen zonder dat u hiervoor een advocaat nodig hebt.
Meestal vraagt iemand bewindvoering aan voor een ander. De reden? Omdat iemand met problemen zelf vaak niet meer ziet hoe hard hij hulp nodig heeft. En dus zelf niet om die hulp zal vragen.
Wat doen wij precies?
Dit zetten we voor u op een rij
- Kosten & rekeningen die u niet betaalde (uw schulden)
- Loon of uitkering die u krijgt (inkomsten)
- Wat u moet betalen aan vaste kosten (zoals gas, water, licht, huur)
Als we alles op een rij hebben, leidt dat tot een overzicht met wat u elke maand aan geld krijgt en moet betalen. Dit overzicht staat online en heet een budgetplan. Daarin staan nog 3 andere dingen: wat we elke maand van uw geld gaan betalen, hoeveel geld u van ons krijgt om van te leven en hoeveel geld we voor u sparen.
Dit betalen we voor u
- Uw vaste kosten
- Uw weekgeld
- Uw schulden, als daar geld voor is
Dit regelen we voor u
- nieuwe bankrekening
- controle of uw loon of uitkering op uw bankrekening komt
- aangifte bij de belastingdienst
- rekeningen voor zorg inleveren bij uw zorgverzekeraar
Dit vragen we voor u aan
- bijzondere bijstand bij de gemeente
- toeslag voor zorg en huur bij de belastingdienst
- verzekeringen voor bijvoorbeeld uw spullen, uw dood (uitvaart) en schade aan anderen
- eventueel regeling om kosten/schulden in delen te betalen
- eventueel schuldregeling via een kredietbank of andere organisatie
Ook leren we u om zelf uw geldzaken weer te regelen. Verder laten we de rechtbank elk jaar zien wat we doen. Dus hoeveel geld u binnenkrijgt, hoeveel rekeningen we voor u betalen en hoeveel rekeningen we nog niet kunnen betalen. Dit heet verantwoording afleggen aan de rechtbank.
Hoe lang krijgt u hulp bij geldzaken?
De rechter beslist hoe lang u onze hulp – het beschermingsbewind – krijgt. Elke vijf jaar krijgt de rechter daarom van ons een verslag over hoe het met uw geldzaken staat. Dit helpt de rechter met nemen van een (nieuwe) beslissing. U mag ook aan de rechter vragen of hij onze hulp wil stoppen.
Wat kost onze hulp?
De minister besliste wat u aan een bewindvoerder zoals ons moet betalen. Namelijk een vast bedrag voor het aanmeldgesprek en een vaste prijs per maand. Hiervoor vragen we samen met u aan de gemeente om mee te betalen (bijzondere bijstand).
Wij zoeken graag voor u uit wat uw kosten zouden zijn en of dat bij u vergoed gaat worden.
Meer weten?
Kennismaken is gratis. Maak daarom een afspraak met ons. Stel dan alle vragen die u hebt. Of laat u uitleggen wat u van ons mag verwachten.